Modern Jul

Julbordets Historia

Julbordets Historia

Julbord är något som vi alla svenskar känner till och älskar kring julen. Ordet julbord uppstod strax efter andra världskriget. Under 1800-talet var julbordet inte likt dagens. Man hade en mer begränsad tillgång till råvaror och kryddor. Många människor var fattiga och levde genom att försörja sig på sina gårdar. I bästa fall fick man äta gröt, och då inte vår älskade risgrynsgröt utan det var korngröt eller annan sorts gröt som var billig.

En vanlig rätt kring jul i det fattiga hushållet var lutfisk. Under denna tid oftast gjord på gädda som man fångat själv. Lutfisken är en rätt som har funnits ända sedan medeltiden då detta var det enda som man fick äta under fastetiden innan jul. Förutom lutfisk så brukade man alltid försöka ha ett fat med nybakat bröd under julen.

Lite senare i tiden blir fläskkött populärt kring jul och bönderna födde upp grisar till julen som dem sålde. Själva fick dem behålla de sämsta delarna på grisen så som skånkor och nacke. Av dessa detaljer från grisen gjorde man aladåber, syltor, grisfötter och långkok. Skinkan var en rikemans rätt på julbordet och åts endast utav de mer välbärgade i staden.

Medans de fattiga bönderna fick arbeta med de sega och sämre delarna så var långkok ett bra sätt att få köttet mört och ätbart. Det spadet som blev kvar efter långkoket var något som uppskattades mycket på bordet. Det är nu dopp i grytan kommer. I det fattiga bondesamhället bakades det mycket sällan bröd så det bröd man hade var ofta hårt och torrt, då var det bra med en buljong att doppa brödet i för att mjuka upp det.

Man åt även mycket rovor kring jul. Potatisen är en relativt ny ingrediens på julbordet då den inte infördes förrän under 1700-talet. Utan det man åt var olika rätter av kål och rovor, när potatisen väl blev populär så var det ingen som ville bryta på traditionerna och införa potatisen och den används därför än idag knappt på julbordet.

Förr i tiden var ett stort julbord en mycket fin företeelse. Detta var något som var värt att skryta om. Det gav hög status att kunna servera ett stort julbord med många olika rätter.

Våra älskade drycker så som glöggen kom till oss här i Sverige på 1890-talet. Glögg fanns liknande versioner på redan under de gamla grekernas tid då man sötade rödvinet och kryddade upp det. En annan älskad dryck är julmusten som är något typiskt svenskt. Denna dryck kom till redan 1910. Man skapade drycken för att ge ett alkoholfritt val till julmaten. Man ville ha den som ett alternativ istället för den mörka ölen.

Runt början på 1900-talet började man att göra korv och liknande delikatesser på julbordet. Man gjorde även syltor och använde revbensspjällen från grisen. Man sparade alltid någon gris till julen då den blev lagom att slaktas strax innan jul. Man använde grisen till att göra de flesta rätter i from av korv och patéer. Även risgrynsgröt blev allt mer populärt att äta kring julen och är idag något som många anser vara det bästa på hela julbordet.

Maten kring jul är ofta salt eller syrlig, detta då man genom tiden använt dessa metoder för att konservera maten så att den inte blir dålig. Man hade inga kylar och frysar förr utan man förvarade maten i jordkällaren där temperaturen var någorlunda sval. Tack vara saltet kunde maten hålla mycket länge.

Efter andra världskriget växte julbordet då kockar förde in nyheter så som ägg och laxrätter och Janssons frestelse, som nu för tiden är en självklarhet. Köttbullen som ju är en stor favorit på julbordet kom inte förrän mitten av 1900-talet.

Efter andra världskriget ökade exporter och handel och man fick tag i nya råvaror och kryddor. Detta är anledningen till att vårt julbord ständigt växer med ny påkomna rätter. Under julbordets uppväxt har man även tagit saker från våra grannländer, man har tagit lite från någon och lagt ihop med något annat och plötsligt har nya rätter vuxit fram.