Modern Jul

Julkryddor

Ingefära

Detta är kanske en av dem mest användbara krydda av de mer starka sorterna. Ingefära härstammar från de asiatiska länderna. Här i västvärlden är det fortfarande en relativt ny krydda. Ingefäran är roten på en växt, även bladen kan användas men dessa har en mycket lägre smakrikedom. Används i brödbak kring jul och i pepparkakor och liknande.

Kanel

Kanel är verkligen något som hör julen till i såväl julgröten som till julbaket. Kanel utvinner vi ifrån kanelträdets bark och är nästan den ena bark som vi använder i matlagning, det finns en till kallad Kassiaträdet som man använder för att gör låtsas kanel. Kanelträdet finns i Europa medans man i USA har Kassiaträdet som man säljer som kanel trots att denna krydda blir mycket strävare i både smak och doft. Bägge dessa barker blir hårda och ihoprullade när man torkar dem. I tyskland använder man kanel till sina ölsoppor och i grekland har man kanel i köttfärsrätter.

Kardemumma

Kardemumman odlas på Sri Lanka och har gröna till ljusbruna skal. Man bleker ofta dessa för att få dem mer lättskalade. Om man inte bleker dem så kallar man dem här i Sverige för bagerikardemumma. Denna krydda ingår i många trevliga recept kring julen.

Kryddpeppar

Kommer ifrån ett träd som ursprungligen fanns på Jamaica men som med hjälp av flyttfåglar har spridits till Spanien. Kryddan har inget som helst släkte med vit eller svartpepparn utan är en egen familj. Fröna plockas mogna och låts sedan torka till små hårda frökapslar. Kryddpepparns smak påminner om en blandning av kanel, nejlika och stjärnanis fast med en kryddigare ton.

Nejlika

Har en skarpare smak än kanel men används ofta på samma sätt. Nejlika är en torkad lite blomknopp som man plockar innan den har slagit ut. Denna blomma växer på ett stort träd som finns längs med ekvatorn. Den bästa nejlikan man kan få tag på är den som odlas nära havet. Den hårda kryddan är perfekt att sticka ner i köttbitar så som på julskinkan. Kryddan är en av de viktiga ingredienserna i glögg. Krydda alltid med försiktighet då den lätt tar över andra smaker.

Pomerans

Pomerans tillhör citrusfamiljen och påminner mycket om apelsinen. Dock är denna frukten mycket beskare och strävare vilket gör den i princip oätbar som plockad färsk frukt. På denna frukt så är det skalet som man använder genom att man torkar detta. Skalet använder man sedan i t.ex. brödbak, glögg eller pepparkakor mm.

Saffran

Saffran kommer från saffranskrokusen som påminner om de krokusar som du kan finna i rabatter på våren. För att få ut ett kilo saffran så behöver man plocka och för hand rensa 100 000- 150 000 krokusar, där av det dyra priset på saffran. Saffran är en mycket trevlig krydda som verkligen doftar jul. Det mest använda sättet för saffran i Sverige är i de traditionella lussebullarna som vi äter kring Lucia. Men även i andra bakverk eller soppor och liknande använder man denna krydda till.

Stjärnanis

Kallas även kinesisk stjärnanis då dem härstammar från kina och Asien. Denna ska dock inte förväxlas med anis som har en mycket starkare smak. Frukten består av små stjärnor med 6-12 små spetsar. I varje spets så ligger det ett litet platt frö. Dessa frukter torkas och används på många sätt kring jul. Man kan ha den för att krydda sin snaps, göra glögg eller ha i sitt julbak.