Modern Jul

Pepparkaka

Pepparkakans Historia

Pepparkakan har länge varit en tradition kring juletid. Det finns hundratal srecept på hur man bakar den perfekta pepparkakan, dock skiljer sig dagens pepparkakor från de ursprungliga kakorna som åts förr i tiden.

Pepparkakan kom till Sverige på 1300-talet, då av två nunnor. Kakan var då framtaget för medicinska syften. Man ansåg att de starka kryddorna i pepparkakan kunde hjälpa mot svåra magsmärtor och liknande. Den pepparkaka som vi äter idag känns igen på att den är tunn och kryddas med nejlika, kanel och ingefära. Pepparkakan som först kom till Sverige hade dock stora mängder peppar i sig även kryddor som fänkål, anis, citron och cederolja hörde till vanligheterna.

Dock så kom man på denna kaka långt tidigare, redan 1000 år före Kristus så åt man denna kaka. På den tiden var det de romerska soldaterna som åt denna kaka då dem skulle ut i fält. Fördelar med denna kaka var att den hade en mycket bra hållbarhet med alla sina kryddor och liknande, därför lämpade den sig för längre resor.

Länge fram i historien så blev pepparkakan ett sätt att vis hur bra ställt man hade det. Ju mer peppar man hade i sin kaka desto rikare var man som hade råd att köpa stora mängder av dessa varor som förr i tiden var dyra och svåra att få tag i.

Nu för tiden så äter vi pepparkakan som en svensk tradition och som många anser är ett måste med julen. Pepparkakan har även fått en egen dag i Sverige, detta infaller den 9 december varje år. Denna dag ska man äta stora mänger pepparkakor. Pepparkakshus

Det finns även en tradition att man med hjälp av pepparkaksdeg bygger små hus som man pryder med kristyr och liknande dekorationer. Detta är en tradition som kom till Sverige under 1880-talet efter att Bröderna Grimms sagor kommit, det var sagan om Hans och Greta som lockade till detta. Detta var böcker som personer i de högre klasserna läste.