Välkommen till en Modern Jul

 

Är du trött på den gamla hederliga julmaten såsom julskinka och den vanliga sillen ?

Då kan du prova på nya och spännande varianter av de klassiska rätterna på julbordet som du finner här.

 

 

Glögg Recept

Ja vad är väl julen utan glöggen med dess ljuvliga smak och dofter som verkligen får en att komma i den rätta julstämningen. Men varför gå och köpa glögg när man kan göra egen glögg som blir lika bra, om inte bättre.

Det är mycket enkelt att lyckas med hemmagjord glögg som du kan få att smaka precis så som du själv vill ha den. Man kan välja att göra den på färdigt röd eller vitvin eller så kan man brugga den helt från grunden villket helt klart blir bäst.

 

Glögg på svagdricka och porter

Vi börjar med en jättegod glögg som jag själv gör varje år där man brygger den från grunden.

Glögg ca 13% Bör jäsas i 5 veckor för bästa resultat. Om man inte vill vänta så länga kan man byta ut bakjästen mot turbojäst som man kan köpa i diverse livsmedelsbutiker, då kan man få glöggen klar på ca 1-2 veckor.

Ingredienser

  • 4 l svagdricka
  • 8 st porter
  • 3 kg socker (röres ut i drickan)
  • 4 hg russin
  • 1 1/2 msk nejlikor hel
  • 2 msk hela kardemummakärnor
  • 50g blå bakjäst (röres ut i drickan)

 

Tillredning

  • Börja med att blanda svagdrickan och portern i en jäshink eller liknande.
  • Rör sedan ner allt socker och blanda runt tills dessa att sockret lösts upp.
  • Blanda ut jästen i bunken tills den är upplöst.
  • Tillsätt sedan russinen, nejlikorna och kardemumman.
  • Stäng jäshinken och sätt på ett vattenlås.
  • Ställ jäshinken på ett varmt ställe och låt den jäsa i 5 veckor.
  • Sedan är glöggen klar att avnjutas.