Välkommen till en Modern Jul

 

Är du trött på den gamla hederliga julmaten såsom julskinka och den vanliga sillen ?

Då kan du prova på nya och spännande varianter av de klassiska rätterna på julbordet som du finner här.

 

 

Glöggköttbullar

En rolig variant på de klassiska köttbullarna där jag låtit smaksätta dem med glöggkryddor och rödvin.

6 Portioner

 

Ingredienser

400 g färs

6 msk ströbröd

5 kokta potatisar utan skal

Ca 1 dl mjölk

2 ägg

2 gula lökar

2 dlTorrt rödvin

½ tsk nejlikor

1 pomeransskal

2 msk russin

10 kryddpepparkorn

1 msk kardemummakärnor

 

Tillagning Ugn 175 co

  • Blanda ströbrödet med mjölken i en bunke, låt detta stå och svälla i ca 10 minuter

 

  • Koka upp rödvinet tillsammans med kryddorna, reducera ner detta till ½ dl

 

  • Skala och finhacka löken, fräs den tillsammans med smör i en gryta

 

  • Sila rödvinet och häll detta i grytan med löken, låt koka någon minut

 

  • Mosa ner potatisen i lökblandningen och mixa detta till en jämn smet

 

  • Tillsätt blandningen i ströbrödet och tillsätt sedan färsen

 

  • Salta och peppra efter behag, blanda till en fin smet

 

  • Rulla till lagom stora köttbullar

 

  • Stek dem lätt så att dem får en vacker stekyta och kör sedan i ugnen ca 10 min