Modern Jul

Glögg

Ja vad är väl julen utan glöggen med dess ljuvliga smak och dofter som verkligen får en att komma i den rätta julstämningen.

Men varför gå och köpa glögg när man kan göra egen glögg som blir lika bra, om inte bättre.

Det är mycket enkelt att lyckas med hemmagjord glögg som du kan få att smaka precis så som du själv vill ha den.

Man kan välja att göra den på färdigt röd eller vitvin eller så kan man brugga den helt från grunden villket helt klart blir bäst.

Gör din egen glögg!

För att få en redigt lyckad jul så måste ni prova på att göra er egen glögg. Här finner ni ett trevligt recept som är gjort på porter och svagdricka.

Glöggens Historia

Dricka varmt och kryddat vin har vi gjort sedan långt bak i tiden. Redan under medeltiden började man dricka denna typ av dryck som blev mycket populär i europa. Ofta gjorde man detta för att dölja den dåliga smaken på vinet samt ansåg man de olika kryddorna ha en helande effekt.

Den svenske kungen Gustav Vasa var mycket förtjust i en dryck som bestod utav en blandning av Rhenvin, honung, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor samt socker. Det är dessa kryddor som vi än idag har i våra glöggblandningar.

Under 1600-talet kallade man drycken för glödg då man sa att det var ett glödgat vin. Ordet glödga betyder uppvärma och innebär att man värmer ett kryddat vin.

Först under 1800-talet blev glöggen en svensk jultradition. Många vinhandlare började tillverka drycken kring jul och gjorde då fina flaskor med juliga etiketter. Alla vinmakare hade även sin alldeles egna kryddblandning.

Under slutet av 1800-talet var Grönstedt & Co en av de mest etablerade vinförsäljarna i Stockholm. Grönstedts vinglögg innehöll ofta många olika viner och olika kryddningar med allt från sötmandel till vanilj.

Idag är glöggen en självklarhet att dricka kring jul, och vi svenskar konsumerar ca 7 miljoner flaskor glögg varje år.