Modern Jul

Julmust

Julmust

Något av det bästa med julen är ju just denna underbara dryck som vi svenskar längtar hela året efter. Detta är en dryck som vi i princip bara konsumerar i Sverige.

Julmusten kom till under tidigt 20 – tal då nykterhetsrörelserna ville komma på en ny dryck som skulle ersätta ölen till jul. Det är därför man finner både humle och malt i denna dryck.

Receptet till julmust innehåller en särskild kryddblandning som endast en person i hela världen känner till, det är Göran Robertson som är fjärde generationen av detta företag. Det är han som blandar till denna kryddblandning och sedan säljer den till alla de företag som tillverkar must.

Julmust smakar ju helt klart olika beroende på vilken tillverkare man väljer, detta beror på att alla själva väljer resten av ingredienser i form av extrakt och sötningsmedel. Under resterande tid av året så kan man kring påsk köpa julmust som smakar i princip likadant men kan ha undantag beroende på vad tillverkaren väljer att ha i. I vissa delar av landet har man även kunnat finna sommarmust och midsommarmust från lite olika bryggeri, detta har dock aldrig slagit igenom på sama sätt.

Apotekarnes julmust tillverkades förr innan jul och detta lät man sedan lagras under ett år till nästa jul, det var då musten fick namnet julmust.

Runt juletid så kan man tydligt se att försäljningen av Coca Cola minskar med hela 50% då vi svenskar i snitt dricker 60 000 000 liter julmust per år ett snitt på 7 liter per person. Nästan 50 000 000 liter av den must som säljs är julmusten under december månad.

Coca Cola har försökt vinna pengar på att skapa en egen julmust som hete Bjäre som dem ägt sedan 1997, detta slog dock aldrig igen.