Modern Jul

Julöl

Julölets Historia

Ölen var ett viktigt inslag under vikingatiden. Dess stora högtider var offerbloten. Under bloten så drack man stora mängder av mjöd och öl. På denna tid så var ölen klassad som en gudadryck. Ölen stimulerade människorna och gav dem en rusgivande känsla i större mängder, något som för den tidens mänskor ansågs övernaturligt. Man trodde då att öl kunde göra en odödlig och vis.

Enligt den gamla asatron så var det Oden själv som stal det så kallade Skaldermjölet, som vaktades av den fasansfulla jätten Suttung. Genom att förvandla sig till en örn lyckades han beröva jätten på Skaldermjölet och därefter gett detta till asar och människor i världen. Genom att dricka mjödet drack man guden själv och kunde därigenom bli ett med gudarna. Med tiden så kom man till att i större utsträckning börja tillverka öl istället för mjöd.

Bloten höll man ett par gånger om året. Störst av alla blot var midvinterblotet som man firade på årets mörkaste dag, detta för att locka tillbaka solens ljus. Till dessa blot började man att tillverka öl. Under denna tid så kunde man inte förvara ölen i mer än en vecka innan den surnade. Så det gällde att starta tillverkningen i tid för att ha den klar till det stora blotet.

Man trodde att det var troll som var anledningen till att ölen surnade. Så det gällde att hålla trollen borta från jäsningen, detta löste man genom att läsa olika former av ramsor under tillverkningen. Även former av danser och sånger ja till och med att spotta i ölen ansågs kunna hålla dem borta.

Vi befinner os nu några hundra år senare och dryckesritualerna har nu börjat tillägnas Kristur och jungfru Maria istället. Detta var en stark tradition som icke fick försummas av någon. Att dricka vid högtider var ett offer som krävd gemenskap. Tron om detta är så stark att kyrkan var tvungen att bibehålla traditionen. Man införde till och med böter för de som försummade detta. Man började i Norge att tala om attölfest som man skulle hålla vid jul. Detta var något som skulle firas ensamma med bara familjen i huset. I och med detta är det första gången som julöl nämns i folkmun.

Att dricka och brygga öl blir en tradition som bara fortsätter att växa sig allt starkare. Under 1800-talet så var det i regel alltid kvinnor som bryggde öl. Under denna tid så börjar även starkspriten att leta sig in i våra jultraditioner och blir allt mer populärt. Men trots detta så värdesätter man fortfarande ölen väldigt mycket till jul. Den klassiska dagen för att starta ölbryggningen till jul var på annandagen. Idag är julöl en självklarhet på julbordet och finns i mängder av smaker och stilar. Genom nya mikrobryggerier så har vi under de senare åren fått många ny sorter att prova på.