Modern Jul

Snaps

Något som ligger oss svenskar varmt om hjärtat är snaps. Snaps använder vi i princip vid alla de svenska högtiderna. Snapsen har en lång svensk historia.

Snapsens Historia

Förr i tiden så ansåg man att snaps hade en helande verkan på kroppen och kunde användas vid magont eller liknande, om man t.ex. hade öronvärk så kunde man ta och hälla en liten slatt i örat så skulle detta hjälpa. Vi svenskar har även en stark spritkultur som synts under vår historia, uttryck så som en sup för att vakna, en sup till rast, lunch middag och såklart en snaps för att somna var vanliga förr i tiden.

Om man förr ansåg att någon drack för mycket så kunde man bota denna person med en så kallad liksup, vilket innebar att man drack sprit som fått smak av att ligga i ett lik i några dagar. Huruvida detta fungerade eller ej får väl bli ett mysterium.

På 1700 – talet i Stockholm räknar man att det fanns ca 200 pubbar bara i Gamla Stan och ca 100 vinkällare på det för att förvara drycker. Under 1800 – talet så drack man i genomsnitt 5 liter öl om dagen och i genomsnitt 50 l sprit om året. Det var på denna tid mycket billigt att köpa alkohol. Man räknar även att var tionde hushåll hade en egen hembränningsapparat. Under 1900-talets början så infördes motboken i Sverige för att få befolkningen att dricka mindre.

Förr i tiden så drack man mer snapsen framför lägerelden och skröt och berättade historier, men på senare år så började man dricka snapsen vid mer festliga tillfällen så som jul och midssomar och har nu blivigt en högtidsryck som vi dricker i goda vänners lag.

Så varför inte prova på att göra lite egna snapsar.

Polkasnaps

1 1/2 dl Polkagrisar

Varm Choklad

1 dl Oboypulver

1 näve Minimarshmello

Rosmarin & Enbär

1 kvist Rosmarin

10 Enbär

Stjärnanis & Nejlika

5 Stjärnanis

10 Nejlikor

Lingon & Råsocker

2 msk Råsocker

1 dl Lingon