Välkommen till en Modern Jul

 

Är du trött på den gamla hederliga julmaten såsom julskinka och den vanliga sillen ?

Då kan du prova på nya och spännande varianter av de klassiska rätterna på julbordet som du finner här.

 

 

Potatisrulle på två sätt

 

En rolig variant av kroppkaka där jag har gjort långa rullar fyllda med fisk/köttfyllning och sedan låtit koka i buljong i ugnen vilket ger kroppkakssmeten en underbar smak.

10 Portioner

 

Ingredienser

Potatisrullen

1,5 kg Potatis

6 dl Mjöl

2 Ägg

2 tsk Salt

2 krm vitpeppar

 

Köttfyllningen

100g Blomkål

100g Färs

50g gullök

2 Köttbuljongtärningar

1 msk Kryddpeppar

 

Fiskfyllningen

2 Fiskbuljongtärningar

100g Lax

1 Lök

½ dl Crème fraiche

3 msk hackad Dill

3 dl Vitt vin

3 hela morötter

 

Tillredning Ugn 180co

  • Gör potatissmeten.

 

  • Riv potatisen och pressa sedan ut all vätskan ur potatisen i en bunke.

 

  • Låt stärkelserna sjunka till botten och häll sedan av vätskan och tillsätt bottensatsen.

 

  • Blanda i mjölet och äggen samt salt och peppar.

 

Köttrulle

  • Fräs lök och blomkål

 

  • Blanda detta med färsen samt salta och peppra

 

  • Kavla ut en kvadratisk deg och lägg fyllningen i mitten rulla till en fin och jämn rulle.

 

  • Lägg rullen i en ugnsform med höga kanter och häll på vatten så att hela rullen täcks och lägg i köttbuljongen.

 

  • Kör i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader

 

Fiskrulle

  • Koka laxen i vin med lök, morot och en halv fiskbuljongtärning

 

  • Mosa sedan laxen och blanda med lite creme fraishe samt dill salt och peppar.

 

  • Forma rullar på samma sätt.

 

  • Lägg rullen i en ugnsform med höga kanter och häll på vatten så att hela rullen täcks och lägg i fiskbuljongen.

 

  • Kör i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader

 

 

 

Skiva rullarna i portionsbitar och toppa med lite flingsalt