Välkommen till en Modern Jul

 

Är du trött på den gamla hederliga julmaten såsom julskinka och den vanliga sillen ?

Då kan du prova på nya och spännande varianter av de klassiska rätterna på julbordet som du finner här.

 

 

Rödkålsdolmar

 

Rödkål är en mycket omtyckt och god rätt som man alltid finner på julbordet. Här kommer rödkålen i en ny variant där rödkålen har gjorts till puré med rotfrukter och sedan rullats in i apelsinkokta salladsblad.

6 Portioner

 

Ingredienser

½ rödkålshuvud

½ rödlök

½ rödlök

½ rött äpple

5 msk vinbärssaft

7 msk rödvinsvinäger

1 palsternacka

100g jordärtskocka

4 msk sirap

2 tsk vinbärsgele

2 tsk salt

3 krm vitpeppar

5 hela nejlikor

6 salladsblad

1 apelsin

 

Tillredning

  • Ansa rödkålshuvudet och strimla det fint

 

  • Hacka rödlöken fint.

 

  • Lägg rödkålen i en gryta tillsammans med sirap, vinäger, rödlök, vinbärsgele och saft.

 

  • Krydda kålen med salt, peppar och nejlikor.

 

  • Låt kålen småputtra i grytan på låg värme i ca 1 timme

 

  • Skala jordärtskockorna, palsternackan, gullök samt äpplet.

 

  • Skär allt till små kuber.

 

  • Stek i en panna på hög värme så dem får mycket färg.

 

  • Släng ner allt i en matberedare och mixa.

 

  • Tillsätt sedan rödålen och mixa till en jämn puré.

 

  • Koka upp en gryta med vatten, tillsätt apelsinsaft samt cestet från en hel apelsin.

 

  • Ansa salladshuvudet och blanchera det i vattnet några sekunder.

 

  • Lägg blanden sedan i isvatten.

 

  • Torka av bladen och fyll dem med rödkålspuréen och rulla ihp dem som kåldolmar.

 

 

 

 

 

Servera dolmarna kalla eller värm dem några minuter i ugnen